Skapa känslan av ett större rum med spegelskjutdörrar

19.03.2020

Garderob med dörrar eller spegelskjutdörrar?

Villa Vaski skjutdörrar

När du utformar din garderob behöver du antagligen tänka på vilken typ som passar din stil och ditt utrymme bättre, dörrar med gångjärn eller skjutdörrar? En garderob är en av de mest använda förvaringslösningarna i hemmet. När du planerar en garderob är det en bra idé att vara uppmärksam på detta och tänka på hur man kan göra förvaringslösningen så användarvänlig som möjligt.

Oavsett om den är en ny garderob eller en gammal stomme som behöver nya dörrar och tillbehör, kan båda alternativen göras måttanpassade. I planeringssteget är det viktigt att vara medveten om dina egna förvaringsbehov, utmaningarna och möjligheterna av rummet och användbarheten av din garderob.

Spegelskjutdörrar sparar utrymme

Vill du ha ett enkelt tips från en inredare? Genom att välja spegel som material till dina skjutdörrar behöver du inte en separat spegel i rummet. Det är också ett utmärkt sätt att få vägg/ golvutrymme för andra saker.

Spegelskjutdörrar

Spegelskjutdörrar är en modern, utrymmesbesparande och funktionell lösning för din garderob. De tar endast 95 mm i djup. En standard gångjärnsdörr, t.ex. 700 mm bred, tar upp samma mängd utrymme som dess bredd när den öppnas, vilket kan vara problematiskt i ett mindre utrymme.

I många hem är bristen på förvaringsutrymme ett stort problem. Det är viktigt att maximera förvaringen, men det är inte bra att göra det på bekostnad av användbarheten. Storleken på ett ”normalt” sovrum rekommenderas till cirka 12 kvadratmeter. En gångjärnsdörrar kräver cirka 2,5m2 utrymme när den öppnas. Det är en enormt stor del av utrymmet.

I en familj med barn är det bekymmersfritt att bo med spegelskjutdörrar. De är säkra att använda på grund av en mängd olika säkerhetsfunktioner som urspårningsskydd, säkerhetsfilm bakom glaset och soft-close mjukstängningen.

Det finns fortfarande platser där gångjärnsdörrar är behändiga och till och med det enda möjliga alternativet. Av denna anledning behöver varje garderob utformas och planeras från varje unikt fall.

Garderoben och dess många former

spegelskjutdörrar framför ett gammalt skåp

Vilken typ av garderob är bäst för dig? En som är skräddarsydd efter dina behov, naturligtvis! Vårt moderna och effektiva produktionssystem gör det möjligt att tillverka skräddarsydda produkter till mycket konkurrenskraftiga priser jämfört med garderober i standardstorlekar. Det är en bra idé att börja att designa din garderob genom att definiera dina behov. Exempelvis följande områden är bra att ta hänsyn till:

  • Hur många användare planeras garderoben för?
  • Har din lägenhet ett separat utrymme för säsongsbetonade kläder eller ska alla kläder dela plats? Finns möjlighet är det bra att dela uppkläderna efter behov och säsong.
  • Behöver du garderoben för något annat syfte också? Behöver du exempelvis en plats för städartiklar, skor eller linne?

Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om vad bör tas hänsyn till vid garderobsplanering, läs mer!

Garderob med spegelskjutdörrar enligt dina behov

Måttanpassade garderober har fördelen att de är skräddarsydda för ditt utrymme. Här på Mirror Line tillverkar vi din skjutdörrsgarderob enligt måtten med en millimeters noggranhet, som bidrar till att det är möjligt att ta nytta av hela utrymmet, från golv till tak.

I många fall avgör storleken på garderoben inredningen. Uppdelningen av mellanväggar och innehållet i garderoben avgör även antalet skjutdörrar för garderobens bästa funktion. Det är viktigt att garderobens olika sektioner är lätt åtkomliga. Spegeldörrar, trots deras namn, behöver inte vara bara i spegel, men du kan välja mellan 3 spegelfärger, 10 glasfärger och 27 skivfärger. Du kan välja material, önskade fördelningar och färger enligt din smak och interiörstil.

Nya spegelskjutdörrar framför det gamla gångjärnsdörrskåpet

”Kan skjutdörrar installeras framför ett gammalt gångjärnsdörrskåp? Ja, absolut!”

Om garderoben med gångjärnsdörrar som redan finns i ditt hem är intakt och uppfyller dina förvaringsbehov, är det definitivt värt att hålla den gamla stommen och bara byta ut dörrarna. Beroende på fall, så kan man tjäna in tusentals kronor genom att behålla gamla stommar!

Nya spegelskjutdörrar kan installeras framför det gamla gångjärnsdörrskåpet. Detta genom att fästa en ny gavel som är 100 mm bredare än den gamla stommen. På det sättet skapas 95mm utrymme framför den gamla stommen som krävs för skenan till skjutdörrarna . Om det gamla skåpet slutar direkt på väggen i rummet, behövs det inte en extra gavel, eftersom dörrarna kan dimensioneras så att de stoppar vid rummets vägg.

Mätningsanvisningar

Ladda ner vår kostnadsfria guide om skjutdörrar!

Skjutdörrköparens guide

Vi har samlat de viktigaste tipsen för beställning av skjutdörrar i vår guide. Detta för att göra det så enkelt som möjligt för dig!

I guiden berättar vi vilka steg du ska ta och vad som är bra att ta hänsyn till i din planering. Mätning, val av material och ramar samt behov av tillbehör är huvudämnen i vår praktiska guide som kommer med både exempel och professionella tips.

Ladda ner >>