Vad bör tas hansyn till vid garderobsplanering?

En välplanerad garderob underlättar förvaring av kläder och andra varor. Det bästa resultatet kommer när garderoben är planerad tillsammans med en professionell.
05.11.2019

De mest behändiga implementeringarna för garderober grundar sig alltid i kundens behov. Utrymmet där garderoben placeras sätter gränser, men också möjligheter. Utöver detta behöver utförandet ta hänsyn till ett varierat användningsbehov över tid. Även om det i planeringsfasen kanske inte verkar finnas ett behov för t. ex. ett utdragbart byxställ, kan det ändå vara en god idé att lägga till. Möjligheten att eftermontera bör också beaktas vid garderobsplanering.

Skjutdörrsgarderob med spegel

Användarens behov kan definieras bland annat genom följande frågor:

 • Vem använder garderoben?
 • Hur många personer använder garderoben?
 • Finns det en separat plats för säsongskläder?
 • Förvaras skor eller linne i garderoben?
 • Sätter arbetskläder särskilda krav på garderoben? Till exempel har en affärsman olika behov för att förvara skjortor än en snickare med egna arbetskläder.
 • Är användaren ett barn?
 • Vad är användningshöjden?

Involvera planeraren från början

Planeraren bör bjudas in till projektet redan då utrymmet planeras. I nya byggnader kan förplaneringen av rörledningarna och el spara tusentals kronor i totalkostnaden. Vid garderobsplanering är det bra att tänka på några saker:

 1. Identifiera dina behov och berätta dem till planeraren. Innan du köper en garderob
  är det bra att tänka på vad du vill använda din garderob till, vad ska du förvara i den och vilka funktioner eftrefrågar du. När du planerar en ny garderob bör du tänka på dess funktioner och försök även att tänka på dina tidigare lösningar du haft och vad för problem du upplevt då.
 2. Lyssna på planerarens förslag. Våra planerare har mycket erfarenhet av att designa skjutdörrar och deras input kan vara värd att lyssna på. Med 25 års erfarenhet har vi stor förståelse för vad som behövs i en garderob och vilket är det bästa sättet att få till det på.
 3. Kom ihåg att en garderob är en långsiktig investering. I många hem förnyas garderoberna varje 30-40 år, vilket är en lång tid jämfört med kökets 10-15 år. För en långsiktig investering är det en god idé att satsa på planeringen för att ge användaren en skjutdörrsgarderob som fungerar för varierande behov över tid

Utnyttja rumshöjden

På grund av kundkommentarer kan vi säga att det är omöjligt att ha för mycket förvaringsutrymme. För en kompakt lägenhet rekommenderar vi att du väljer en garderob som går från golv till tak, så att du kan dra full nytta av utrymmet.

Färdiga skåp är vanligtvis ca 2 meter höga, medan skräddarsydda garderober kan anpassas för att passa ditt hem med en millimeters precision. När det gäller utseende och användning är det bättre att bättre att förvara dina tillhörigheter inuti gardreoben än om de skulle placeras i en separat låda över garderoben då de på så vis samlar upp mer damm.

Gå in i klädkammaren

Planering av en funktionell garderob börjar med utrymmet och behovet. Det är en bra idé att diskutera med våra professionella säljare i god tid för att utnyttja rymdens fulla kapacitet speciellt med nya hus. Luftkonditionering osv. som redan är installerat kan också försämra effektiv användning av klädkammaren. Det bästa resultatet nås om klädkammaren planeras redan då utrymmet byggs.

Klädkammarens storlek påverkar givetvis storleken på garderoberna som får plats, men det går givetvis att anpassa efter önskemål. Klädkammaren kan delas lika mellan ett par eller utformas för att möta behoven av en person.

Den bästa fördelen får man från en klädkammare när den är väl upplyst och har en spegel i full längd. Spegeln kan tillverkas som en väggmonterad version, inuti skåpet, eller till och med som en dubbelsidig skjutdörr. Bara fantasin sätter gränser.

Dölj elektroniker bakom skjutdörrar

Tv bakom skjutdörrar

Vanligtvis efterfrågar våra kunder gott om hängplats, praktiska korgar eller lådor samt mycket hyllor. Tack vare en spegeldörrs utseende och funktion tilltalar detta material många vid val av skjutdörrar, men även vitt och satin har under en längre tid varit populära val.

Garderoben i sovrummet används oftast till klädförvaring. Vi har också tagit fram ett flertal olika förvaringslösningar där till exempel en TV dolts bakom skjutdörrsgarderoben. Vi tar givetvis el och luftcirkulation i beakning redan vid planeringen av garderoben för att det ska fylla sin funktion på bästa möjliga sätt.

Oavsätt hur din drömgarderob ser ut är det en god idé att berätta det till planeraren i tid. På det sättet kan vi vara säkra på att du får en skräddarsydd lösning som passar dina behov och visioner.

Skapa din drömgarderob med oss, boka tid för kostnadsfri garderobsplanering