Vilken rumsavdelare bäst passar till ditt hem?

En rumsavdelare är just nu ett väldigt trendigt val för ett hem. Den är också mycket praktisk och löser flera utmaningar i interiören. I det här blogginlägget presenterar vi fem olika sätt att dela av ett utrymme!
24.09.2020

En rumsavdelare ger stil till hemmet utan av att glömma funktionen. För tillfället spenderas ännu mer tid hemma än vanligt, och smarta lösningar som rumsavdelning kan göra att det känns mer  hemtrevligt. Det finns flera sätt att dela av ett utrymme, så det finns alltid något som passar för alla.

Vit glasvägg

Olika rumsavdelare för olika behov

Det finns många olika behov av rumsavdelning eftersom en och samma lösning inte passar till varje hem och familj.  Det är också enkelt att avgränsa stora dörröppningar som lämnas öppna under byggfasen med en rumsavdelare. I barnfamiljer kan det till exempel ibland vara nödvändigt att dela av sovrummen så att alla familjmedlemmar har sin egen utrymme.

Mirror Lines alternativ för rumsavdelning är skjutdörrar, olika glasväggar med skjutbara och fasta delar, LOFT Dörrar samt garderober vilka är designade för rumsavdelning. En rumsavdelare passar för många behov. I det här blogginlägget presenterar vi 5 olika alternativ och berättar vilka funktioner de är lämpliga för och när de inte fungerar.

1. Skjutdörrar som mellandörrar

Rumsavdelare

Skjutdörrar kan användas på många sätt som rumsavdelare istället för en vanlig mellandörr. Materialet kan vara skiva, glas, spegel eller en kombination av dem, så möjligheterna är nästan oändliga! Ramarna ska vara gjorda av aluminium eftersom de ser snygga ut på båda sidor och hjulen är dolda. I vårt urval finns det fyra olika ramprofiler som lämpar sig till rumsavdelning.

Man kan även välja att ha två skjutdörrar i samma öppning. Dörrarna kan ha en singel skena, dvs en skena med ett spår, där skjutdörrarna öppnas åt båda sidor av öppningen. Detta passar till exempel väl som en rumsavdelare mellan hemmakontoret och vardagsrummet eller som dörrar till en stor walk-in closet som ovan.

Vi kan implementera både topphängda och golvgående skjutdörrar. Du kan läsa mer om topphängda skjutdörrar här. Under byggfasen är det också möjligt att göra skjutdörrar som skjuts inuti väggen.

Lämplig för: Även små utrymmen där en gångjärnsdörr gör möbelplaceringen till en utmaning.

Ej lämplig för: ​​För platser där det inte finns tillräckligt med väggutrymme på öppningens sida: dörrarna glider längs väggen, så det nödvändiga utrymmet för dörren + skenan är cirka 2 x bredden på dörren.

Rumsavdelare skjutdörrar

En trend i nybyggnationer har varit klädkammare byggda bakom sängen, till vilka exempelvis två rumsavdelare kan leda, som ovan. Skjutdörrar som leder till klädkammaren, med opalt glas, ger ett visst insynsskydd. Opal glas släpper dock vackert igenom ljuset.

2. Glasväggar som rumsavdelare

Glasvägg

Glasväggar är lämpliga när du vill avgränsa stora utrymmen. För närvarande är glasväggar med svarta ramar och spröjs särskilt trendiga. Glasväggar som rumsavdelare erbjuder flera möjligheter både vad gäller material och funktionalitet. Antalet skenor öppnar olika möjligheter för användning av glasväggar.

Genom att välja dubbelskenor går skjutdörrarna parallellt och hälften av öppningen kan vara öppen på en gång. Trippelskenan istället har tre spår, vilket gör att upp till tre skjutdörrar kan gå parallellt. I detta fall kan öppningen öppnas nästan helt. Delarna av en glasvägg kan också göras till en fast vägg, vilket gör det möjligt att dela av utrymmet ännu mer mångsidigt. Glasväggen på bilden ovan har två skjutdörrar och två fasta glasväggar med dubbelskenor – ramprofilen är Classic Mini i mattsvart.

Större lösningar implementerar vi vanligtvis gålvgoende, i vilket fall finns det en golvskena fäst nedanför dörrarna. Den är väldigt låg och välformad, så du kan gå på den utan bekymmer. Topphängda lösningar är också möjliga. Läs mer om glasväggar här >>

Lämplig för: När rumsavdelning önskas men samtidigt vill man behålla öppenheten och ljuset. Stora enheter.

Ej lämplig för: ​​När mer integritet önskas (observera att exempel gardiner kan skärma av bakom en dörr och dras för vid behov).

 

Ps. Om du blev kär i stilen men vill ha ett mer täckande alternativ, kanske en lösning som den ovan är ett bra val till dig? Materialet på dörrarna är skiva i Vit slät.

Industrivägg skiva

3. Fasta glasväggar som en rumsavdelare

Rumsavdelare i glas Industrivägg

Vi kan också tillverka olika helt fasta lösningar från glasväggar. Fasta glasväggar byggs med våra produkter som vanliga skjutdörrar, men de monteras fasta under installationsfasen – oftast med hjälp av en dörrstopp i ändan av skenan.

I bilden på vänster har alkovens storlek ökats med en L-formad glasvägg. Den lilla delen som kommer ut ur väggen är fast, och den är inte avsedd att flyttas alls. I bilden på höger avgränsar en fast glasvägg sängen från vardagsrummet i en liten lägenhet. Glasväggen har tagits ner från taket med små balkar på grund av listen i taket.

Lämplig för: Att dela och avgränsa utrymme när det inte finns något behov av rörlighet.

Ej lämplig för: In och utgångar

4. LOFT Dörr som en rumsavdelare

LOFT Dörr

LOFT Dörr är en rustik skjutdörr, vars kärna är mörka grova skenor. Dörren används i dörröppningar, och den är alltid monterad med ett väggfäste ovanför öppningen. LOFT Dörren har ett liknande mönster på båda sidor, så den ser snyggt ut i båda riktningar. LOFT Dörr sortiment är mångsidigt och är inte begränsat till de produkter vi har i webbutiken, eftersom det även finns en möjlighet att måttanpassa den. Om du endast vill ha skenmekanismen är den också tillgänglig i vår webbutik. Med skenmekanismen kan du själv designa en helt unik dörr!

Lämplig för: Dörr- och åtkomstöppningar, max. bredd 120cm. Dörren kan målas för att passa inredningen. Ingen golvskena.

Ej lämplig för: Stora lösningar, takmontering. För väggar som är för smala: Dörren behöver ungefär dubbelt så mycket utrymme som dess bredd.

Måttanpassad LOFT Dörr

Det är även möjligt att ha mer än en LOFT Dörr på samma öppning. Fråga gärna, så hjälper vi dig att hitta rätt lösning!

5. Rumsavdelning med en garderob

Dubbelsidig garderob

Även om garderober nästan alltid placeras bredvid en vägg, kan de också användas för rumsavdelning. När garderoben är konstruerat för rumsavdelning måste dess bakvägg vara av 16 mm skiva. I det här fallet är garderoben tillräckligt robust. Med en garderob kan man enkelt dela av, till exempel ett större sovrum för användning av två boende.

Bilden ovan visar ett exempel på hur ett skåp kan användas som en rumsavdelare. Skåpet är dubbelsidigt och ger plats på ena sidan för varor i hallen och på andra sidan för köksartiklar. Dessutom gömdes en liten plats för en dator inuti skåpet! På detta sätt smälter det fina skåpet perfekt in i resten av interiören och delar samtidigt det öppna utrymmet i mindre enheter. Ta en titt på vår referens, hur detta skåp designades och vad det innehåller! 

Garderob som en rumsavdelare

Har du tänkt att garderobens bakvägg till och med kan fungera som en sänggavel? I den här bilden syns en garderob i Björk.

Lämplig för: Utrymmen där det inte finns tillräckligt med förvaringsutrymme, och rumsavdelning behövs.

Ej lämplig för: För utrymmen som kräver så mycket  ljus som möjligt, för dörröppningar.

En rumsavdelare löser många utmaningar i hemmet – oavsett om det handlar om att dela upp ett stort utrymme, lägga till förvaringsutrymme eller bara renovera interiören. Kontakta oss så skapar vi tillsammans den bästa lösningen för ditt hem!